Thursday, September 24, 2009

Sinar Syawal Di Bumi Syam


Salam Aidil Fitri 1430 H.
Maaf Zahir & Batin.

Min: saffa@srar,
Damascus, Syria.


Kini hampir 4 tahun saya menyambut hari raya di perantauan. Kerinduan pada tanah air Malaysia terpaksa ditahan demi perjuangan untuk menuntut ilmu di bumi ini. Kerana inilah cita-cita dan perjalanan perjuangan yang telah dipilih. Kepada Allah diserahkan taqdir agar perjalan hamba berakhir dengan “husnul khatimah”. Amen ya rabb. Alhamdulillah, sambutan raya kali ini meriah juga dengan kehadiran kak Ida dan anak-anaknya yang tinggal sementara bersama kami. Kebetulan saya dan ahli bayt hanya tinggal 3 orang sahaja oleh kerana yang lain telah pulang bercuti / balik Malaysia.


Ramadhan telah berlalu jua. Perasaan sedih, pilu dan sebak mula dirasai apabila saya mendapat berita bahawa raya di Syria jatuh pada hari ahad. Bulan barakah itu akan saya tinggalkan. Kembali kepada fatrah biasa yang penuh dengan dugaan dan ujian. Adakah masih ada peluang untuk bertemu dengan ramadhan yang akan datang? Wallahu a’lam.


Pagi syawal saya tidak terlalu sibuk dengan persiapan jamuan raya kerana semuanya telah diselesaikan sebelum malam raya lagi. Pagi itu saya mengikuti jemaah solat raya di Jami’e Khair Wa Yaasin. Antara khutbah menarik dari imamnya ialah saranan daripada beliau agar kita banyak berdoa pada Allah supaya dikurnikan ISTIQAMAH dalam agamaNYA dan terus mentaati ajaran nabiNYA, Muhammad sallallahu alaihi wasallam.


Disamping itu, dalam keseronokan kita beraya keadaan umat Islam yang ditindas, dihina dan dizalimi juga jangan kita lupakan. Contohnya umat Islam di Palestin terutamanya Gaza, di Mindanou, Pattani dan banyak lagi yang raya mereka dihujani dengan serangan bom dan peluru. Teruskanlah sumbangan dan doa yang tidak putus-putus untuk kesejahteraan umat Islam sejagat. Sesungguhnya doa orang yang dizalimi adalah mustajab. Sedarlah bahawa anti kezaliman itu adalah daripada cabang iman.

Baru-baru ini saya juga berpeluang berkenalan dengan Ummu Azhar (zaujah sheikh Kuraiyim Rajih (qurra’ syam) setelah menziarahi sheikh pada bulan ramadhan. Perkenalan dengan beliau begitu bermakna buat saya kerana bukan mudah untuk mendekati orang-orang hebat macam ni. Banyak pengalaman baru yang saya dapat dari perbualan bersama ummu Azhar. Semoga ikatan ukhuwah ini berkekalan hingga ke akhirat. Amen.

0 pendapatan:

Related Posts with Thumbnails
 

saffa@srar Copyright © 2009 Community is Designed by Bie