Wednesday, November 25, 2009

Menuju Ruuhul Jaded


Insya Allah saya akan berpindah dari Fathul Mubin ke Ruuhul Jaded hari ini. Fathul Mubin akan ditinggalkan dan mungkin tidak ada lagi Bayt Fathul Mubin selepas ini. Kenangan bersama teman-teman akan tersemat di ingatan. Selamat tinggal Fathul Mubin.. semoga semuanya selamat dan berbahagia di destinasi yang dituju.

Banyak peristiwa dari kisah salafussoleh di bulan zulhijjah ini yang boleh sama-sama diambil iktibar darinya. Bagaimana pengorbanan siti hajar tika ditinggalkan oleh suami di gurun sahara.. tabah sungguh hatinya, keimanannya hanya kepada Allah~. Kerana pemberi rezeki bukan dari manusia, tetapi semuanya datang dari Allah. Kalau mahu berjuang sudah pasti menghadapi susah dan keperitan dalam hidup. Itulah jalan perjuangan sebenar. Hamba, bila mahu berada dijalanNYA pasti diuji bagi melihat sejauh mana benarnya keimanan dan ketaqwaan. Itulah “tarbiyah dari Allah” namanya..

Gambar sekitar perjalanan ketika urusan untuk berpindah…


Sunday, November 22, 2009

Ayuh Teman,Kita Warnakan Kemanisan!

Sudah tentu ada waktu dan ketika kita akan rindukan saat manis beramal dan mujahadah bersama teman-teman dan sahabat tika dikurnikan nikmat istiqamah beramal. Memang waktu kita ramai, berjamaah, semua kerja dan amal menjadi sangat mudah dan tika itu juga kita sama-sama berlumba-lumba mengumpul amal. Saat paling bahagia. Rasa diri sentiasa berwaspada dari melakukan dosa. Bersama bimbingan para murabbi yang tidak kenal erti kepuasan dunia kerana ada matlamat yang lebih jauh. Bukan setakat melepasi langit dan ke angkasa lepas atau ke bulan, tetapi matlamat yang jelas iaitu menuju akhirat dan mengejar cinta hakiki.~Allah~.


“kalau mahu berjaya dan istiqamah, pastikan sentiasa berada di dalam jamaah walau di mana kamu berada..”

“selalulah mohon kepada Allah agar kamu dikurniakan Istiqamah..”

“Istiqamah itu karomah..”

“beramal bukan sekadar mengumpul pahala, malah bercita-cita yang lebih lagi..”

“untuk mencapai perjalanan menuju redhaNYA, carilah Murabbi dan sahabat yang baik..”

“sentiasa mengormati para ulama dan mendampingi mereka..”

“yakin dan tawadhu’ agar permintaan hamba dimaqbulkan..”

“airmata menjadi saksi kepada rasa kekerdilan hamba hina…bermujahadahlah..teruskan berdoa tanpa henti..agar hati-hati kita ditarbiah olehNYA dan dikurniakan nikmat Istiqamah…”
Kata-kata tersebut adalah pesanan dari para murabbi dan sahabat perjalan saya. Siapa tidak mahu menjadi orang soleh dan solehah?. Jangan kita tangguh-tangguh untuk berubah. Kerana peluang itu datangnya sekejap perginya susah untuk kita dapatkan kembali. Perubahan tidak akan berlaku melainkan kita sendiri yang berusaha untuk mengubah diri kita disamping teruskan pergantungan kepada Allah agar perjalanan ini sentiasa di bawah penjagaannya…

Sama-sama kita hayati lirik ini…rindu pada teman-teman..;-(PERJALANAN

Mulanya penuh sukar
Keyakinan teguh sendirian
Dibangkitkan sama teman-teman
Harungi suatu tujuan


Perjalanan masih jauh
Kemanisan menunggu ayuh
Masih penuh kesukaran
Namun yakin berkumpulan
Membangkitkan semangat tujuan
Mewarnakan kemanisan
Demi kemanusiaan


Album : Gema Alam
Munsyid : Raihan
~muassasah Darul Ulum~

Thursday, November 12, 2009

Kemilau Perjuangan Srikandi


Baru-baru ini ketika saya sibuk mencari bahan sejarah yang berkaitan dengan keterlibatan muslimat dalam perjuangan dan arena politik, saya tertarik dengan biografi seorang srikandi terbilang di Malaysia. Mungkin ramai yang sudah tidak mengenali beliau kerana masyarakat sekarang kurang berminat dan terbuka minda untuk mengetahui tentang sejarah lampau dan terus hanyut dengan peredaran zaman. Hakikatnya, sejarah yang berlalu tidak akan terus hilang. Walaupun sejarah itu sejarah yang hanya tinggal kenangan, tetapi biasa kita katakan bahawa sejarah akan kembali berulang. Dengan mengetahui sejarah dan asal-usul akan mengelakkan kita dari lupa daratan dan asyik dengan dunia sendiri.

Beliau yang dimaksudkan ialah al-marhumah Puan Seri Datin Sakinah binti Haji Junid (1923-2004) yang merupakan seorang tokoh wanita tersohor, dan juga “pencetus kebangkitan perjuangan wanita Malaysia”. Peranan beliau sebagai negarawan wanita yang di awal perjuangannya berjuang untuk agama, bangsa dan kemerdekaan tanahair berjuang terus selepas merdeka di landasan yang sama terhadap agama, bangsa dan Negara.

Latar belakang tokoh dari segi keturunan dan pendidikan sebagai titik tolak menjadikan beliau seorang yang cukup berani mencetuskan kebangkitan golongan wanita terhadap perjuangan menentang penjajah seterusnya menuntut kemerdekaan tanahair. Pada pasca merdeka, tokoh tersebut terus berjuang di dalam kancah politik negara Persekutuan Tanah Melayu dan kemudiannya Malaysia sebagai politikus wanita di mana beliau mengetuai sayap wanita Parti Islam SeMalaysia (PAS) dalam tempoh berpolitik yang panjang iaitu selama 20 tahun (1963-1983). Sudah pastilah Sakinah Junid punya liku-liku perjalanan perjuangan dakwah dan politik berSyariah yang cukup menarik untuk dituntuni, dikaji dan dipelajari oleh pejuang dan politikus wanita masa kini dan masa depan.

Sebagai tokoh wanita di barisan hadapan pasca pemerintahan Jepun, Sakinah Junid bolehlah dikatatakan sebagai pejuang wanita pertama di Malaysia yang telah memimpin suatu kelompok pejuang lelaki dan wanita. Beliau telah mengetuai rombongan 300 orang pemuda Angkatan Pemuda Insaf (API) dan wanita Angkatan Wanita Sedar (AWAS) berarak dari Padang Rengas ke Kuala Kangsar sambil menyanyikan lagu Darah Rakyat dan Dari Barat Hingga Ke Timur dengan penuh semangat di selang-seli dengan laungan “Merdeka! Merdeka! Merdeka!.” Sakinah Junid berjaya meyakinkan golongan lelaki di dalam kumpulan tersebut untuk berjalan kaki walaupun pada mulanya mereka menjadi lemah semangat untuk menghadiri perhimpunan raksasa menentang Malayan Union pada 28 Mei 1946 di Kuala Kangsar kerana kenderaan awam, malah lori dan kereta lembu pun tidak dibenarkan Inggeris membawa mereka ke Kuala Kangsar.

“Kalau kamu orang lelaki tidak mahu ikut serta menentang Malayan Union, biar kami srikandi sahaja yang pergi. Kamu orang lebih baik pakai sarung di rumah”, tegas Sakinah dengan penuh bersemangat jitu. SubhanALLAH~ Very improve!!!

Kesimpulannya, tokoh ini bukanlah seorang pejuang wanita untuk wanita kerana beliau adalah pejuang wanita untuk agama, bangsa dan Negara.

Pendidikannya di Sekolah Diniah Puteri Padang Panjang, Sumatera Barat, Indonesia sebagai sekolah yang membentuk cara berfikir dan keperibadian tokoh melalui proses “dakwah dan tarbiah” yang akhirnya menjadikan beliau seorang pemimpin yang berkarisma. Perjuanganya di dalam pertubuhan pro sisasah khusus untuk wanita yang pertama pra merdeka di mana beliau telah memimpin Angkatan Wanita Sedar (AWAS) cawangan Padang Rengas ketika usianya 25 tahun. Seterusnya sebagai penggerak kesedaran politik terhadap golongan wanita. Diikuti perjuangannya di peringkat awal di dalam Parti Islam Semalaysia (PAS) melaui sayap wanitanya yang dinamakan Dewan Muslimat semenjak kewujudan sayap ini di dalam PAS pada tahun 1953. Setelah sepuluh tahun penubuhannya tokoh ini telah pula mengetuai sayap ini selama 20 tahun.

Sakinah terkenal dengan pidatonya yang berapi dan menaikkan semangat para pendengar. Seorang yang cukup berkarisma dan disegani. Dia adalah seorang karakter wanita Malaysia yang cukup hebat. Ketika berpidato Sakinah mampu mengusik emosi pendengar dengan susunan kata-kata yang cukup indah dan berpuitis. Di selang seli dengan dakwah dan ayat-ayat Al Quran. Dimaniskan dengan sajak dan pantun.

Beliau merupakan isteri seorang Pemimpin PAS Tan Sri Datuk Asri Muda. Sakinah Junid boleh dikatakan bersara dari politik pada usianya 70 tahun. Menghabisi sisa hidupnya sebagai seorang ibu kepada 10 orang anak, cucu-cucu dan cicitnya. Beliau yang menghidap bronkonemia akhirnya meninggal dunia pada 7 September tahun 2004 pada usia 81 tahun dan disemadikan di perkuburan Orang Islam di Sungai Tangkas.

Sumber-sumber di atas boleh didapati di (http://sakinahjunid.wordpress.com/2008/03/18/proposal-no-1-application-for-ma-univ-malaya/). Saya mula tertarik untuk mengenali akan siapakah Puan Seri Datin Sakinah setelah melihat nama beliau sebagai ketua DMPP (http://www.muslimat.pas.org.my/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=13&Itemid=31)yang berkhidmat paling lama sudah tentu mempunyai karisma unggul menyebabkan beliau mampu ke tahap itu. Walaupun saya tidak dapat mengenali beliau dengan lebih dekat tetapi dengan sumber yang diperolehi ini diharapkan sumber yang benar. Marilah sama-sama kita bermuhasabah sudah bersediakah kita untuk sebuah perjuangan? Sebagai mata rantai perjuangan sunnah Rasulullahi sallallahu alaihi wasallam dan para sahabat demi melihat Islam dapat ditegakkan dan berdaulat!


~Mencipta peribadi Tamtama & Srikandi terunggul~


Srikandi Islam, feerless!

Sunday, November 08, 2009

Cabar-Mencabar..!?Ver.2

Srikandi Islam Sumber Inspirasi


Kronologi sejarah dunia dalam memaparkan tokoh-tokoh kepimpinan dari golongan srikandi wanita telah menunjukkan bahawa ianya satu fitrah dan merupakan hakikat daripada rentetan sejarah ini. Malahan, keterlibatan wanita dalam mencorak pemerintahan Negara dan dunia mampu menyumbang kepada kemurnian politik pemerintahan di sesebuah Negara.


Seterusnya, saya ingin membawa anda dengan sumber yang ringkas tentang sejarah kepimpinan wanita merangkumi pro dan kontra berpandukan perspektif Islam. Beberapa contoh di bawah adalah berkaitan dengan kepimpinan wanita atau muslimat dan gerakan atau jemaah yang didokonginya:


1. Kepimpinan muslimat di zaman rasulullah SAW dan para sahabat:


penglibatan Ummu Salamah dalam memberikan pendapat kepada Rasullah SAW semasa perjanjian Hudaibiah seterusnya pendapat Ummu Salamah dilaksanakan oleh Baginda SAW. Ini termasuk dengan penglibatan Saidatina Aishah di dalam Perang Jamal semasa zaman pemerintah Saidina Ali r.a kemudian penglibatan Nusaibah atau Khaulah Al-Azwar yang bersinar di medan perang.


2. Kepimpinan muslimat IM (ikhwan):


Kepimpinan yang dipimpin oleh Zainab Al-Ghazali yang pada mulanya jemaah itu hanyalah dianggotai oleh muslimat sahaja yang kemudiannya bersama berjuang dengan jemaah IM di dalam satu jemaah yang membawa syiar untuk mendaulatkan ISLAM.


3. Kepimpinan feminisme dunia dan Negara:


Kepimpinan ini tidak berlandaskan kehendak syariat dengan hanya memenuhi kehendak dan perjuangan yang tidak bermatlamatkan syiar Islam. Karekter umum yang dapat dilihat seperti ibu Kartini atau Aung San Suu Kyi dalam memimpin perubahan rakyat dan kepimpinan negara seperti Corazon Aquino, Benazir Bhutto , Magaret Thatcher, Indira Ghandi dan banyak lagi. Walaupun mereka merupakan pemimpin wanita terbilang dunia namun ia masih tidak dapat dijadikan tauladan sepenuhnya oleh para muslimat.


4. Kepimpinan muslimat Parti Islam Se-malaysia:


Contoh terdekat sharifah rahmah sebagai ketua DMPP pertama, Datin sri sakinah junid yang menjadi ketua DMPP tiga sesi berturut-turut, sehinggalah kepimpinan ustazah Nuridah Mohd Salleh dan ramai lagi karektor kepimpinan DMPP yang patut diteladani. Kepimpinan muslimat yang bernaung di bawah satu jemaah dengan wadah menegakkan syiar Islam.


Namun di sana keterlibatan wanita dalam arena politik dan kepimpinan yang menuntut untuk wanita itu turun ke medan dan keluar dari kelompok fitrah kepada medan yang lebih mencabar sememangnya penuh dengan mehnah dan tribulasi. Perjuangan yang dicanangkan bukan untuk menurut hawa nafsu sehingga menghalalkan segala-galanya. Batas-batas syariat perlu diketahui agar semangat kepimpinan untuk bersama dalam perjuangan itu menjadi satu amal yang diredhai Allah dengan maksud hendaklah perjuangan muslimat itu adalah bertujuan bagi bersama-sama dengan kaum muslimin bagi menunaikan amanah Allah yang terpundak di bahu ini.


Dari topik yang dibawa di atas cuba kita fikirkan dari manakah lahirnya kepimpinan wanita dan muslimat ini? Hampir kesemuanya menunjukkan bahawa kepimpinan yang lahir adalah hasil dari pembinaan sahsiah mereka di bawah satu gerakan atau jemaah muslimat. Ini jelas membuktikan bahawa kebangkitan perjuangan muslimat telah berlaku pada sejarah pejuang terdahulu. Kehendak dan kemaraan muslimat dengan kesedaran politik yang tinggi menyebabkan tercetusnya jemaah muslimat bagi pembinaan sahsiah karismatik, berkaliber dan punyai tanjak sebagai pimpinan wahana pembentukan kepimpinan yang berasaskan syariat Islam.


Muslim women..

In the wake of change

Brave as a warrior

Always true and ready

To fight for noble aims

Daring to make the ultimate sacrifice!


: Fikrah srikandi,
21 zulqaedah 1430H, Damascus, Syria.

Wednesday, November 04, 2009

Cabar-Mencabar..?


Prolog..Muslimat dari sudut tanggungjawab dalam masyarakat merupakan pembantu kaum muslimin.


Di dalam al-Qur’an Allah SWT berfirman yang bermaksud :


“Dan orang-orang Yang beriman, lelaki dan perempuan, setengahnya menjadi Penolong bagi setengahnya Yang lain; mereka menyuruh berbuat kebaikan, dan melarang daripada berbuat kejahatan; dan mereka mendirikan sembahyang dan memberi zakat, serta taat kepada Allah dan RasulNya. mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah; Sesungguhnya Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana”.


(At-Taubah:71)


Sungguhpun demikian ada beberapa perbezaan hak dan tugas di antara muslimin dan muslimat, sama ada di bidang ibadat mahupun dibidang kemasyarakatan. Perbezaan itu berlaku adalah disebabkan tabiat semulajadi yang berbeza di antara kedua-dua golongan ini di mana hikmahnya diketahui oleh Allah pencinta insan.

Muslimat penyelesai masalah, bukannya pencetus masalah!

Muslimat sebagai anggota masyarakat.

Muslimat sebagai anggota masyarakat mempunyai tanggungjawab untuk menyeru kepada makruf dan melarang, mencegah kemungkaran bersama-sama dengan muslimin..Kisah muslimat yang berlaku ketika zaman sahabat ialah teguran yang dilakukan oleh seorang muslimat kepada Amirul Mukminin Umar bin Al-Khatab ketika sedang berucap untuk mengadakan sekatan terhadap kenaikan maskahwin. Muslimat tersebut dengan ikhlas dan jujurnya memberitahu Umar : “Patutkah engkau berbuat demikian sedangkan Allah SWT mengizinkan para wanita menaikkan maskahwin walaupun dengan kadar satu pikul emas?”. Mendengar kata-kata itu, Umar terus mengakui kesilapan beliau dan merujuk kembali kepada keadaan yang asal dengan tidak mengadakan sekatan terhadap naik-turunnya maskahwin.

Pengajaran yang dapat diambil dari kisah tersebut bagaimana keberanian muslimat selaku rakyat untuk menyatakan kebenaran dan keterbukaan pemimpin untuk mendengar dan berlapang dada dengan kesalahan yang dilakukannya.…..bersambung…..
Related Posts with Thumbnails
 

saffa@srar Copyright © 2009 Community is Designed by Bie