Tuesday, February 28, 2012

Bersukan Bersama Isteri Dan Keluarga

Sukan merupakan antara cara untuk menyihatkan badan. Dengan bersukan, tubuh badan akan bergerak agrasif, sudah pasti melahirkan jasmani yang sihat.

Islam menyeru manusia agar hidup sihat. Ekoran dari itu, Islam meletakkan asas bahawa segala amalan kehidupan adalah harus, melainkan wujud nas yang menyatakan pengharamannya.


Bermaksud, semua bentuk sukan yang boleh menyihatkan badan adalah harus, selama mana bentuk sukan itu tidak terkandung unsure-unsur yang menyalahi syariat; menyalahi kandungan Al-Quran dan As-Sunnah secara Qatii, Sahih dan sorih.

Justeru itulah, kita akan dapati bahawa Nabi SAW sendiri juga sering bersukan. Bermain pedang, memanah, menunggang kuda menjadi amalan nabi SAW dan para sahabat, lebih-lebih lagi dengan tujuan untuk menyiapkan diri dengan persediaan dalam menggerunkan musuh-musuh islam.

Firman Allah;

وَأَعِدُّوا لَهُمْ مَا اسْتَطَعْتُمْ مِنْ قُوَّةٍ وَمِنْ رِبَاطِ الْخَيْلِ تُرْهِبُونَ بِهِ عَدُوَّ اللَّهِ وَعَدُوَّكُمْ

Maksudnya;
“Dan siapkanlah untuk menghadapi mereka kekuatan apa saja yang kamu sanggupi dan dari kuda-kuda yang ditambat untuk berperang (yang dengan persiapan itu) kamu menggentarkan musuh Allah dan musuhmu”

(Surah Al-Anfal : 60)

Dalam keadaan begitu pun, didapati bahawa bersukan yang diamalkan oleh Nabi SAW, bukan sekadar nabi bersama-sama para sahabat sahaja, bahkan ada ketika-ketika tertentu, baginda SAW bersukan bersama isteri-isteri baginda.

Antaranya adalah satu hadis Aisyah yang berkata;

سَابَقَنِي النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَسَبَقْتُهُ فَلَبِثْنَا حَتَّى إِذَا رَهِقَنِي اللَّحْمُ سَابَقَنِي فَسَبَقَنِي فَقَالَ هَذِهِ بِتِيكِ

Maksudnya;
“Nabi SAW berlumba-lumba denganku. Aku mendahului baginda. Ketika aku menjadi gemuk, Baginda berlumba-lumba denganku lagi, lalu Baginda telah mendahuluiku. Lalu baginda SAW berkata, ini sebagai balasan terhadap yang lalu”

Dalam riwayat yang lain pula menyatakan bahawa dalam satu permusafiran Baginda bersama para sahabat. ketika itu, Aisyah turut sama dalam permusafiran tersebut.

Dalam perjalanan, Nabi SAW memaklumkan kepada para sahabat agar mereka berjalan dahulu, meninggalkan Baginda dan Aisyah di belakang. Apabila para sahabat sudah berada jauh di hadapan, lalu Baginda berkata kepada Aisyah ajak berlumba-lumba[1].

Melihat kepada hadis ini, pasti kita akan dapat membayangkan betapa lunaknya hati nabi dalam usaha hendak gembirakan isteri-isterinya. Memandangkan Nabi SAW adalah manusia yang selalu sebuk, baginda akan mengambil segala kesempatan yang ada untuk menggembirakan isteri-isterinya.

Disamping dalam permusafiran, baginda telah mengambil kesempatan yang ada dengan menjadikan sukan berlumba-lumba sebagai cara untuk bermesra dan menggembirakan isteri-isteri baginda.

Dari hadis ini juga, kita akan dapati, Nabi SAW tidak menjadikan tempat awam sebagai penghalang nabi SAW menyeronokkan isterinya. Bahkan, jika di tempat awam itu adalah ruang yang paling berkesan bagi nabi mahu gembirakan Isterinya, pasti dilakukan oleh Baginda SAW.

Sebagai isteri, pasti tindakan sebegini memberi kesan besar kepada hati mereka. hal ini dapat dibuktikan dengan hadis riwayat Aisyah ini. Walaupun kejadian tersebut telah berlalu begitu lama, tapi masih berada diingatan Aisyah sehingga ke saat Aisyah meriwayatkan hadis ini.[1] Musnad Ahmad : 22989.

Sunday, February 26, 2012

وصية أم لابنتها ليلة زفافها

Sharing is caring... Jadi n3 kali ini saya letakkan nasihat yang dipetik dan dikutip buat tatapan dan panduan diri saya juga sahabat-sahabat yang mendamba mardhatillah. Semoga kita akan tergolong bersama-sama golongan yang sedikit dan mendapat " title SOLEHAH ". Insya Allah. Ameen~


أوصت امرأة ابنتها وصية ليلة زفافها

فقالت لها :

أي بنية ! إن المرأة لو استغنت عن الزوج

بسبب غنى أبويها ، وشدة حاجتهما إليهما
لكنت أغنى الناس عن ذلك ، ولكن للرجال
خلقنا كما خلق لنا الرجال .أي بنية ! إن الوصية لو تركت لفضل أدب ,
أو لتقدم حسب ، لتركت لذلك منك ، ولكانت
أبعد شيء عنك ، ولكنها تذكير للعاقل ، وتنبيه للغافل .أي بنية ! إنك تركت البيت الذي فيه نشأت ،
والعش الذي فيه درجت ، إلى بيت لم تعرفيه ،
وقرين لم تألفيه . قد أصبح بملكه عليك
اليوم مليكا ، فكوني له أمة ، يكن لك عبدا
وشريكا . واحفظي له مني خصالا عشرا ،
تكن لك ذكرا وذخرا .


أما الأولى والثانية : فهي الرضى بالقناعة ،
والمصاحبة له بحسن السمع له والطاعة .

وأما الثالثة والرابعة : أن تتفقدي موضع
عينيه ، وتتعهدي موضع أنفه ، فلا تقع عينه
منك على قبيح ، ولا يشم منك إلا أطيب ريح .


وأما الخامسة والسادسة : فالتحري لوقت
طعامه ، والهدوء عنه حين منامه ؛ فإن
حرارة الجوع ملهبة ، وتنغيص النوم مغضبة .


وأما السابعة والثامنة : فالحفاظ له على
خصوصيته وماله ، والاهتمام بحشمه
وعياله ؛ فإن الخصلة الأولى من التدبير ،
والثانية من حسن التقدير .


وأما التاسعة والعاشرة : فألا تفشي له سرا ،
ولا تعصي له أمرا ؛ فإنك إن أفشيت سره ،
أوغرت صدره ، وإن عصيت أمره لم تأمني غدره .


ثم اتقي مع ذلك الفرح عنده إن كان ترحا ،
والحزن بين يديه إن كان فرحا ؛ فإن الأولى
من التقصير ، والثانية من التكدير . واعلمي
يا بنية ! أنك أشد ما تكونين له إعظاما ، أشد
ما يكون لك إكراما . وأشد ما تكونين له موافقة ،
أطول ما تكونين له مرافقة

.


Related Posts with Thumbnails
 

saffa@srar Copyright © 2009 Community is Designed by Bie