Tuesday, August 23, 2016

Seruan Korban & Aqiqah 2016


Seruan Korban & Aqiqah di Sudan, RSS, Darfur, Ethiopia.


TOLONG BACA SEKEJAP..SEKEJAAAAP SAHAJA. PLEASE..JANJI TAK RUGI!!..

Oleh: Imam Muda Fakhrul
📢📢📢
السلام عليكم ورحمةالله

MISI QURBAN, AQIQAH, DAKWAH &KEMANUSIAAN

🐂🐂🐂🐂🐂🐐🐐🐐🐐

YAYASAN AMAL MALAYSIA
Bagi menyempurnakan amanah qurban/aqiqah tuan puan, saya sekali lagi (buat kali ke 13 brturut-turut) insya Allah akan bersama misi Qurban /Aqiqah Yayasan Amal Malaysia (Pusat Dakwah Serantau) melalui program qurban bagi menyantuni mangsa bencana kemanusiaan (kebuluran /peperangan/IDPs/pelarian/ penyisihan) lantaran penafian hak beragama terhadap masyarakat minoriti Islam dll) dipelbagai pelusuk dunia hasil perancangan jahat musuh-musuh Islam. Program ini juga disertakan dengan gerakkerja dakwah, perubatan, kebajikan & membina rangkaian kerja dakwah ummat.
*KEMANA KAMI AKAN PERGI??.*
Missi Qurban & aqiqah kemanusiaan kali ini kami tumpukan ke Darfur, Sudan. (antara kawasan paling bergolak dan miskin). Begitu juga kawasan krisis perang terbaru di sempadan antara Sudan dan Sudan Selatan yang jaraknya 200km dari Khartoum. Terdapat hampir 50,000 pelarian dari Sudan Selatan yang mencari perlindungan dari perang saudara di sana. Rata-ratanya tidak ada rumah dan hanya berlindung di bawah pokok dan dan kanvas-kanvas buruk. Kami juga akan ke kawasan Sabata, Ethiopia. Tempat kawasan majoriti muslim dengan kadar kemiskinan yang teramat tinggi. Team kami juga akan ke Uganda (12% muslim) di kawasan pulau di tengah-tengah tasik Victoria di mana terdapat kawasan majoriti muslim yang sangat miskin dan masih ramai yang tidur di bawah-bawah pokok. Allahurabbi!.
Sedikit pengalaman, kami sendiri pernah terserempak dengan beberapa orang kanak-kanak madrasah tahfiz sedang mengerumuni dan mengikis tulang lutut lembu korban tanpa sebarang daging yang disembelih semalam sekadar untuk mengecapi rasanya sahaja. Makanan harian mereka hanya semata-semata shogum rebus tanpa campuran garam atau gula apatah lagi bawang dan lauk. Itupun hanya sehari sekali kalaupun ada. Lantaran kemiskinan, sebahagian orang Islam menggadai aqidah untuk mendapat makanan, ubat-ubatan dan bekalan air bersih lalu bertukar agama menjadi kristian.نعوذ بالله من ذالك. 

Keberadaan kami disana melalui pertolongan tuan dan puan paling kurang menutup sangkaan tiada saudara-saudara seIslam mereka yang peduli. Paling kurang boleh menjawab realiti dakyah kristianisasi yang cukup hebat disana!!!..~Allah~...

Kami yakin Tuan/Puan bersedia bersama kami menjayakan hasrat murni ini dengan turut bersama menunaikan ibadat qurban atau aqiqah Tn/Pn dibumi tempat berteduhnya ibu, ayah, anak-anak dan keluarga kita yang kurang bernasib baik & tertindas ini. Tidur mereka hanya beralaskan tikar lusuh berlantaikan tanah dirumah-rumah yang dibina dari ranting-ranting pokok dan kanvas buruk. Sepanjang hari di tanah tandus yang kering kontang..
Sekurang-kurangnya kita umat Islam di Malaysia turut menyatakan rasa kebersamaan kita dengan mereka walaupun setahun sekali.
InsyaAllah kami sendiri akan mengendalikan sembelihan Qurban dan aqiqah Tn/Pn.
*HARGA QURBAN/AQIQAH:*
Lembu : *RM350*/ 1 bhg
Kambing : *RM450*/ 1 ekor
Sila bank in ke akaun:
*YAYASAN AMAL MALAYSIA*
*MAYBANK*
No AC : 5530-1012-2090
Atau

*BANK ISLAM MALAYSIA BERHAD*
No AC: 1305-3010-003149
Atau

*BANK MUAMALAT MALAYSIA BERHAD*
No AC : 1301 0002 4997 15
Atau

*CIMB BANK*
No AC : 1468 0000 1911 08
*SILA MASUKKAN BAYARAN KEMANA-MANA BANK DIATAS. AMBIL GAMBAR SLIP BANK TERSEBUT DAN HANTARKAN KEPADA SAYA MELALUI TALIAN DIBAWAH*
HP/whatsapp/SMS saya:
+6011 3305 6619
atau email:
imammudafakhrul@gmail.com
Nyatakan nama:
*Tuan /puan dan peserta qurban/aqiqah kumpulan.
Kami akan segera email atau whatsappkan resit sijil penyertaan tuan /kumpulan insyaAllah
*SEBARANG PERTANYAAN*
Sila hubungi saya
PADA BILA2 MASA
📢
 mohon viralkan kepada sahabat dan kenalan juga

Allah SWT menegaskan kepada kita.
يأيها الذين ءامنوا اركعوا واسجدوا واعبدوا ربكم وافعلوا الخير لعلكم تفلحون
_Wahai orang-orang yang beriman, rukuklah serta sujudlah dan beribadatlah kepada Tuhan kamu, serta kerjakanlah AMAL-AMAL KEBAJIKAN supaya kamu berjaya (di dunia dan di akhirat). – Al Hajj 77_
 Pesan Rasulullah SAW
والله في عون العبد ما كان العبد في عون أخيه
_Allah akan menolong hambaNya selagimana hambaNya itu menolong hamba Allah yang lain_
Semoga pertolongan kita melalui ibadah dan sunnah yang Rasulullah tidak pernah tinggalkan ini menjadi asbab diberikan keberkatan, punca rezeki dan keredhaan Allah SWT.

Sahabat Qurban mu,
Mohd Fakhrurrazi bin Hussin

Imam Muda Fakhrul Astro Oasis
Yayasan Amal Malaysia
&Pusat Dakwan Serantau


Turut serta,
Nur Syuhada Binti Mad Isa
Volunteer Yayasan Amal Malaysia

0 pendapatan:

Related Posts with Thumbnails
 

saffa@srar Copyright © 2009 Community is Designed by Bie