Saturday, September 06, 2008

Dinamakan Madrasah Itu..


Muzakkirat Ramadhaniah.- daripada durus2 masyayeikh.

Kehidupan sebagai seorang muslim yang menjaga akhlak, adab serta adat adalah sangat disarankan oleh agama Islam. Terutama kita sebagai “abana’ul harakah” perlu menjaga peribadi menjadi seorang muslim yang sebenar. Menjaga tingkah laku dengan tidak terlampau bermudah-mudah juga tidak terlalu tertutup. Pilihlah jalan tengah sepertimana yang disarankan oleh Islam iaitu dengan mengamalkan sikap “wasatiyah”.

Di dalam agama Islam terlalu banyak muzakkirat buat penganutnya. Orang muslim mendapat banyak muzakkirat di dalam kehidupannya. Cuma mereka sedar ataupun tidak dengan muzakkirat itu. Antara muzakkirat yang telah dikurniakan oleh Allah ialah :

Muzakkirat Yaumiyah : dengan solat 5 waktu.
Muzakkirat Usbui’yah : khutbah Jumaat.
Muzakkirat Thanawiyah : Ramadhan & ibadah haji.

Ini menunjukkan bahawa bagi seorang muslim terlalu banyak peringatan yang diberikan. Peringatan tersebut bagi menginsafi diri serta bertaubat atas dosa-dosa yang dilakukan. Jika benar-benar mengamalkan segala tuntutan agama seseorang itu tidak akan dapat melanggar perintah Allah. Muzakkirat tersebut sudah cukup untuk dijadikan sempadan buat kita dari melakukan dosa. Contohnya seorang yang solat subuh jika dia menghayati solatnya itu, jika ingin melakukan dosa dia tidak akan melakukannya kerana akan datang muzakkirat selepasnya iaitu solat zohor.

Dengan adanya muzakkirat ini mengingatkan kita hayat yang tidak tahu bila akhirnya. Jangka hayat yang hanya Allah yang tahu. Jika kita menginsafinya jadikanlah muzakkirat ini untuk kita menambah amal. Ramadhan kali ini kita melangkah ke tangga yang lebih tinggi lagi. Bukan di tahap puasa orang awam lagi. Jika dalam beramal juga ada tahapnya inikan pula puasa. Sama-samalah kita berusaha berpuasa dengan puasa orang “khawwas” atau “ khawwasul khawwas”.

Di dalam bulan ini kita tinggalkan 2 perkara yang boleh merosakkan ibadah puasa iaitu : al-kazbu wa al- ghibah. Bercakap bohong dan mengumpat. Teringat pesan sheikh ketika muhadharah di Bayt Ittihad : “ Pengajaran yang paling besar di dalam bulan Ramadhan ini ialah Istiqamah”. Mengapa disebutkan Istiqamah ? kerana jika tiada istiqamah kita tidak akan dapat meneruskan amalan. Juga untuk istiqamah ini bukan perkara yang mudah. Ianya perlukan kesabaran dan ketabahan. RAMADHAN kali ini kita sahut kalam NYA supaya kita menjadi hambanya yang BERTAQWA.
Kalimah Ramadhan itu mempunyai makna yang tersirat disebalik huruf-hurufnya. Ra’ – Rahman, Mim – Maghfirah, Dhad – Dhaman minan naar, Alif – Amana minallah, Nun – Nur minallal. Hayati Ramadhan kali ini dengan penghayatan yang sebenar. –Ramadhan yang sama, Natijah yang berbeza.

0 pendapatan:

Related Posts with Thumbnails
 

saffa@srar Copyright © 2009 Community is Designed by Bie