Wednesday, December 10, 2008

Perubahan & Pengorbanan Agenda Bersama.

Manusia yang hidup di dunia ini mempunyai berbagai tanggungjawab. Namun di sana tujuan sebenar manusia dihidupkan di muka bumi ini adalah untuk menjadi hamba Allah yang taat serta patuh kepada perintahnya dan meninggalkan larangan-Nya. Jika menyebut mengenai perubahan dan pengorbanan kedua-duanya terpundak di atas bahu kita. Kita perlu sedar bahawa perubahan perlu dilakukan. Daripada keadaan yang tidak baik kepada yang lebih baik. Perubahan yang dimaksudkan di sini ialah dari zulmat kepada kebenaran yang hakiki.

Perubahan yang dibawa oleh Islam dari utusan Allah junjungan mulia qudwah terulung umat Islam nabi Muhammad sallallahualaihi wasallam menyeru agar umatnya kembali kepada Allah. Kita semua dituntut agar segera sedar akan tanggungjawab masing-masing di dunia ini. Antara tanggungjawab kita ialah melakukan perubahan. Perubahan yang perlu difokuskan kepada diri, keluarga, bangsa, agama dan negara. Perubahan tidak akan berlaku jika diri kita masih berada di dalam zulmat. Bagi merealisasikan sesuatu perubahan, di sana pastinya ada pengorbanan. Inilah tema utama yang mahu kita ungkapkan iaitu “Perubahan Dan Pengorbanan Agenda Bersama”.

Dalam konteks kita selaku siswa dan siswi Islam tuntutan ini amat jelas menunjukkan bahawa kita yang patut melakukannya. Kerana kita adalah harapan Islam. Kita jangan mudah merasa cukup dengan perubahan dan pengorbanan yang telah dilakukan oleh orang lain. Tetapi kita perlu sentiasa merasakan bahawa kita semua punya tanggungjawab yang sama. Mahupun muslimin atau muslimat kedua-duanya tidak berbeza dari sudut perikemanusiaan kerana asal usul kejadian meraka adalah satu. Seperti mana firman Allah subhanahuwata’ala yang bermaksud:

“ Hai manusia! Bertaqwalah kepada tuhan kamu yang telah menciptakan kamu(bermula)dari (adam)dan yang menciptakan daripada(adam)itu pasangannya(isterinya hawa)dan yang membiakkan dari keduanya zuriat keturunan, lelaki dan perempuan yang ramai. Dan bertaqwalah kepada Allah yang kamu selalu meminta dengan menyebut-nyebut namaNya,dan peliharalah hubungan silaturrahim(kaum kerabat)kerana sesungguhnya Allah sentiasa memerhati(mengawasi)kamu.”
(An-Nisa’ :1)Senario manusia akhir zaman sepatutnya tidak menyebabkan kita terheret sama ke kancah yang hina. Namun, kita perlu melakukan perubahan di atas permasalahan umat. Tuntutan agama dari penuntut ilmu juga bukan semata-mata menjaga diri dan keluarganya sahaja malahan perlu kembali melakukan perubahan kepada masyarakat. Seruan ini amat jelas sepertimana firman Allah yang bermaksud:

“Dan tidaklah orang-orang yang beriman keluar semuanya(pergi berperang)oleh itu hendaklah keluar sebahagian sahaja dari tiap-tiap puak di antara mereka, supaya orang-orang(yang tinggal)itu mempelajari secara mendalam ilmu yang dituntut di dalam agama, dan supaya mereka dapat mengajar kaumnya(yang keluar berjuang)apabila orang-orang itu kembali kepada mereka, mudah-mudahan mereka dapat berjaga-jaga(dari melakukan larangan Allah). (At-Taubah: 122)

Ayat tersebut jelas menunjukkan matlamat kita menuntut ilmu dengan memahami ad-Din seterusnya kembali sebagai pemberi peringatan kepada masyarakat. Kita membawa seruan ad-Din kepada manusia di seantero dunia bahawa Islam adalah penyelesai kepada segala masalah. Di zaman mutakhir ini umat Islam perlu menempuhi pelbagai ideologi yang dicipta oleh musuhnya bagi meracuni minda dan pemikiran.
Sejarah perubahan dan perjuangan di seluruh dunia asalnya dilakukan oleh para ulamak namun ianya telah dirampas oleh pemimpin sekular dan Islam diketepikan. Kita perlu mengambil pengajaran dari sejarah yg telah berlaku. Sedarlah bahawa kita tidak boleh melengah-lengahkan perubahan yang perlu dibawa kepada masyarakat. Masyarakat di malaysia terutamanya yang semakin terpesong dari landasan sebenar. Segala kerosakan serta ideologi-ideologi musuh telah masuk ke segenap lapisan masyarakat sekarang dengan mudah.

Pengorbanan yang dituntut daripada kita dengan mengorbankan jiwa-raga, harta-benda, masa, kehidupan dan segala sesuatu untuk tujuan mencapai matlamat. Di sana kita boleh melihat siapakah yang benar-benar ikhlas hidup selaku hamba Allah. Kerana hamba Allah tidak akan lari dari tanggungjawab.

Perubahan kepada masyarakat bukan sahaja terpundak di bahu muslimin sahaja malahan muslimat. Muslimat juga perlu sedar akan keberadaannya di dalam masyarakat. Bukan sekadar penjaga kepada keluarganya sahaja. Tetapi mereka juga merupakan ejen kepada perubahan masyarakat. Inilah produk yang ingin kita lahirkan daripada siswa dan siswi Islam. Produk yang mempunyai kualiti serta berkredebiliti bagi menyelesaikan segala permasalahan dan mengubah mentaliti masyarakat. Suasana krisis akidah umat Islam di malaysia sekarang telah diibaratkan “seperti telur di hujung tanduk” merupakan berita yang amat menyedihkan.

Keterlibatan muslimat dalam masyarakat dengan suasana yang berlaku sekarang merupakan suatu kewajipan. Allah subhanahuwataa’la berfirman yang bermaksud:

“Dan orang-orang lelaki mukminin dan oramg-orang perempuan mukminat sebahagian mereka adalah penolong bagi sebahagian yang lain, mereka menyuruh melakukan yang makruf dan melarang dari melakukan yang munkar..”
(At-Taubah: 71)

Di antara kerja amar makruf dan nahi munkar yang dilakukan oleh muslimat di zaman sahabat ialah dalam bentuk suatu teguran oleh seorang muslimat kepada amirul mukminin Umar Bin Al Khattab ketika sedang berucap untuk mengadakan sekatan terhadap kenaikan maskahwin. Muslimat tersebut dengan ikhlas dan jujurnya memberitahu saidina Umar: “ patutkah engkau berbuat demikian sedangkan Alllah subhanahuwata’ala mengizinkan para wanita menaikkan maskahwin walaupun dengan kadar satu pikul emas?”. Mendengar kata-kata itu, saidina Umar terus mengakui kesilapan beliau dan merujuk kembali kepada keadaan yang asal dengan tidak mengadakan sekatan terhadap naik turunnya maskahwin.

Pengajaran dari kisah tersebut menunjukkan betapa peri pentingnya keterlibatan muslimat dalam permasalahan masyarakat. Bukan sekadar hebat di gelanggang sendiri tetapi mampu beraksi di tempat lain. Perubahan yang perlu dilakukan ini langsung tidak menjurus kepada pemilikan hak feminisme sama sekali. Tetapi perubahan ini adalah perubahan untuk melihat masyarakat kembali kepada Islam. Bagi menentang musuh umat Islam kaum kuffar laknatullah.

Jika di malaysia ada pelbagai pakatan kaum kuffar antaranya golongan yang menyatakan bahawa mereka penyelamat masyarakat Islam tetapi ianya dusta belaka. Seperti yang kita ketahui sister in Islam (SIS) mereka hanya menggunakan nama Islam sebagai topeng. Sedangkan missionari kuffar adalah disebalik gerakan ini. Mereka lantang membicarakan soal agama dengan mempertikaikan fatwa ulamak serta menghina Islam. Siswi Islam dan muslimatlah yang dituntut bagi menentang golongan ini serta menjawab kembali segala permasalahan yang berlaku. Ini semua tidak akan dapat dilaksanakan melainkan kita perlu keluar dari zon masing-masing ke medan sebenar. Dengan penyatuan fikrah yang mantap serta berjemaah akan dapat menewaskan mereka.

Di dalam al-qur’an juga terdapat banyak ayat-ayat yang menyeru kepada muslimin dan muslimat serta mukminin dan mukminat supaya melakukan perubahan dan berkorban demi ad-Din tercinta. Tiada keterbatasan kepada satu-satu bidang sahaja sedangkan seruan Jihad itu begitu luas. Samada dalam bidang pendidikan, dakwah dan politik tidak dapat dipisahkan. Jika keterlibatan muslimat di bidang siasah di bawah kerajaan Islam yang adil juga diperlukan inikan jika di dalam kerajaan Islam yang menyeleweng. Sabda Rasulullahi sallalallahu alaihi wasallam yang bermaksud:

“ Sebaik-baik jihad itu ialah berkata benar di hadapan pemerintah yang zalim.”
( riwayat abu dawud & ibnu majah)

Di dalam hadith yang lain pula nabi sallallahu alaihi wasallam bersabda yang bermaksud:

“ Sesungguhnya manusia itu jika melihat kezaliman yang dilakukan oleh orang yang zalim tapi mereka tidak membetulkan kezalimannya, nyaris-nyaris Allah akan menurunkan azabNya kepada seluruh mereka.”
(riwayat abu dawud, at-Tarmizi & an Nasa’i)

Perubahan segera perlu dilakukan dengan pengorbanan yang ikhlas merupakan agenda bersama bagi menegakkan kalimatul haq di muka bumi ini. Semuanya perlu kembali kepada syarak kerana didatangkan syarak bagi menyelesaikan maslahah hamba di segenap kehidupan dan tempat kembali. Perlu diingatkan bahawa dengan mempunyai ilmu pengetahuan yang cukup tentang agama Islam sahaja dapat merealisasikan tuntutan tersebut. Oleh kerana itu mahasiswa masa kini, khususnya muslimat dalam menjalankan peranan selaku ejen perubah masyarakat wajiblah mereka membentuk peribadi mereka seperti yang dikendaki Islam. Yakinlah kepada Allah dan memberi sepenuh penyerahan dari usaha serta pengorbanan yang dilakukan dengan mengharapkan redhaNYA.

0 pendapatan:

Related Posts with Thumbnails
 

saffa@srar Copyright © 2009 Community is Designed by Bie