Wednesday, September 09, 2009

Memaknakan Ramadhan

Memaknakan Ramadhan : Visi Menyelusuri Kebahagiaan Mukmin


Hari-hari yang berlalu tidak dapat diputarkan kembali. Sedar tidak sedar Ramadhan telah menjengah ke fatrah maghfirahnya. Sebagai manusia dan hambaNYA kita perlu redha dan tetap terus berjuang demi menjalani kehidupan mendatang. Pernahkah kita bermuhasabah sudah tahap manakah perjalanan kehidupan kita ini? Sudah yakinkah bahawa kita akan bertemu dengan Allah di akhirat kelak dengan wajah yang gemilang atau sebaliknya? Tahukah anda berapakah jaraknya lagi persinggahan yang akan anda tempuhi sehingga ke wawasan akhirat kelak?

Jika diperhatikan kita semua yang hidup di dunia ini baru melalui ke persinggahan yang ke-3 pada peringkat perjalan kehidupan seorang hamba itu sebelum sampai ke alam akhirat yang kekal abadi. Persinggahan yang dimaksudkan adalah persinggahan kita di alam dunia. Kita semua telah Berjaya melepasi 2 alam iaitu alam arwah dan alam rahim yang mana kita semua telah mengikat janji dengan Allah S.W.T sebelum kita masuk ke alam seterusnya iaitu alam dunia.gambar rajah perhentian seorang hamba..


Umat Islam sentiasa diberikan peringatan dan peluang di dalam setiap detik kehidupannya. Adanya panggilan azan menandakan masuknya 5 waktu solat setiap hari, khutbah dan solat jumaat pada setiap minggu dan adanya Ramadhan yang merupakan bulan terbaik bagi setiap tahun. Kesemua kelebihan tersebut hanya dapat dirasai dan dikecapi oleh muslimin sebagai anugerah dari Allah S.W.T. Selaku hamba perlu bersyukur dan beriman dengan menambah amal dan ibadah bagi menunjukkan rasa kesyukuran.

Hamba yang bertaqwa dan beriman akan sentiasa berusaha bagi merealisasikan impian hamba mukmin dengan memanifestasikan insane kamil selepas takharuj dari madrasah Ramadhan yang dilaluinya selama 1bulan itu. Biar kita “tamak dan mabuk pahala dan ibadah”, kerana bulan ini telah dibukakan kepada kita seluas-luasnya pintu rahmat dan pengampunanNYA. Daripada sheikh Mahmud Dahla; “berpuasa ini adalah untuk memperkukuhkan taubat” Kerana lain-lain masa kita bertaubat tetapi ketika berpuasa ini adalah peluang untuk kita memperkukuhkan taubat kita. Hanya usaha hamba yang perlu dilaksanakan sahaja lagi.
Ayuh para pejuang agama Allah, kita sahut seruan membolot amalan soleh…percepatkan pecutan dayungan perahu taqwa ini…agar sampainya nanti tidak karam dipertengahan perjalanan…

Ramadhan; awwaluhurrahmah, wa ausatuhu maghfirah, wa akhiruhu itqun minannar..-insya Allah~

0 pendapatan:

Related Posts with Thumbnails
 

saffa@srar Copyright © 2009 Community is Designed by Bie