Thursday, November 12, 2009

Kemilau Perjuangan Srikandi


Baru-baru ini ketika saya sibuk mencari bahan sejarah yang berkaitan dengan keterlibatan muslimat dalam perjuangan dan arena politik, saya tertarik dengan biografi seorang srikandi terbilang di Malaysia. Mungkin ramai yang sudah tidak mengenali beliau kerana masyarakat sekarang kurang berminat dan terbuka minda untuk mengetahui tentang sejarah lampau dan terus hanyut dengan peredaran zaman. Hakikatnya, sejarah yang berlalu tidak akan terus hilang. Walaupun sejarah itu sejarah yang hanya tinggal kenangan, tetapi biasa kita katakan bahawa sejarah akan kembali berulang. Dengan mengetahui sejarah dan asal-usul akan mengelakkan kita dari lupa daratan dan asyik dengan dunia sendiri.

Beliau yang dimaksudkan ialah al-marhumah Puan Seri Datin Sakinah binti Haji Junid (1923-2004) yang merupakan seorang tokoh wanita tersohor, dan juga “pencetus kebangkitan perjuangan wanita Malaysia”. Peranan beliau sebagai negarawan wanita yang di awal perjuangannya berjuang untuk agama, bangsa dan kemerdekaan tanahair berjuang terus selepas merdeka di landasan yang sama terhadap agama, bangsa dan Negara.

Latar belakang tokoh dari segi keturunan dan pendidikan sebagai titik tolak menjadikan beliau seorang yang cukup berani mencetuskan kebangkitan golongan wanita terhadap perjuangan menentang penjajah seterusnya menuntut kemerdekaan tanahair. Pada pasca merdeka, tokoh tersebut terus berjuang di dalam kancah politik negara Persekutuan Tanah Melayu dan kemudiannya Malaysia sebagai politikus wanita di mana beliau mengetuai sayap wanita Parti Islam SeMalaysia (PAS) dalam tempoh berpolitik yang panjang iaitu selama 20 tahun (1963-1983). Sudah pastilah Sakinah Junid punya liku-liku perjalanan perjuangan dakwah dan politik berSyariah yang cukup menarik untuk dituntuni, dikaji dan dipelajari oleh pejuang dan politikus wanita masa kini dan masa depan.

Sebagai tokoh wanita di barisan hadapan pasca pemerintahan Jepun, Sakinah Junid bolehlah dikatatakan sebagai pejuang wanita pertama di Malaysia yang telah memimpin suatu kelompok pejuang lelaki dan wanita. Beliau telah mengetuai rombongan 300 orang pemuda Angkatan Pemuda Insaf (API) dan wanita Angkatan Wanita Sedar (AWAS) berarak dari Padang Rengas ke Kuala Kangsar sambil menyanyikan lagu Darah Rakyat dan Dari Barat Hingga Ke Timur dengan penuh semangat di selang-seli dengan laungan “Merdeka! Merdeka! Merdeka!.” Sakinah Junid berjaya meyakinkan golongan lelaki di dalam kumpulan tersebut untuk berjalan kaki walaupun pada mulanya mereka menjadi lemah semangat untuk menghadiri perhimpunan raksasa menentang Malayan Union pada 28 Mei 1946 di Kuala Kangsar kerana kenderaan awam, malah lori dan kereta lembu pun tidak dibenarkan Inggeris membawa mereka ke Kuala Kangsar.

“Kalau kamu orang lelaki tidak mahu ikut serta menentang Malayan Union, biar kami srikandi sahaja yang pergi. Kamu orang lebih baik pakai sarung di rumah”, tegas Sakinah dengan penuh bersemangat jitu. SubhanALLAH~ Very improve!!!

Kesimpulannya, tokoh ini bukanlah seorang pejuang wanita untuk wanita kerana beliau adalah pejuang wanita untuk agama, bangsa dan Negara.

Pendidikannya di Sekolah Diniah Puteri Padang Panjang, Sumatera Barat, Indonesia sebagai sekolah yang membentuk cara berfikir dan keperibadian tokoh melalui proses “dakwah dan tarbiah” yang akhirnya menjadikan beliau seorang pemimpin yang berkarisma. Perjuanganya di dalam pertubuhan pro sisasah khusus untuk wanita yang pertama pra merdeka di mana beliau telah memimpin Angkatan Wanita Sedar (AWAS) cawangan Padang Rengas ketika usianya 25 tahun. Seterusnya sebagai penggerak kesedaran politik terhadap golongan wanita. Diikuti perjuangannya di peringkat awal di dalam Parti Islam Semalaysia (PAS) melaui sayap wanitanya yang dinamakan Dewan Muslimat semenjak kewujudan sayap ini di dalam PAS pada tahun 1953. Setelah sepuluh tahun penubuhannya tokoh ini telah pula mengetuai sayap ini selama 20 tahun.

Sakinah terkenal dengan pidatonya yang berapi dan menaikkan semangat para pendengar. Seorang yang cukup berkarisma dan disegani. Dia adalah seorang karakter wanita Malaysia yang cukup hebat. Ketika berpidato Sakinah mampu mengusik emosi pendengar dengan susunan kata-kata yang cukup indah dan berpuitis. Di selang seli dengan dakwah dan ayat-ayat Al Quran. Dimaniskan dengan sajak dan pantun.

Beliau merupakan isteri seorang Pemimpin PAS Tan Sri Datuk Asri Muda. Sakinah Junid boleh dikatakan bersara dari politik pada usianya 70 tahun. Menghabisi sisa hidupnya sebagai seorang ibu kepada 10 orang anak, cucu-cucu dan cicitnya. Beliau yang menghidap bronkonemia akhirnya meninggal dunia pada 7 September tahun 2004 pada usia 81 tahun dan disemadikan di perkuburan Orang Islam di Sungai Tangkas.

Sumber-sumber di atas boleh didapati di (http://sakinahjunid.wordpress.com/2008/03/18/proposal-no-1-application-for-ma-univ-malaya/). Saya mula tertarik untuk mengenali akan siapakah Puan Seri Datin Sakinah setelah melihat nama beliau sebagai ketua DMPP (http://www.muslimat.pas.org.my/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=13&Itemid=31)yang berkhidmat paling lama sudah tentu mempunyai karisma unggul menyebabkan beliau mampu ke tahap itu. Walaupun saya tidak dapat mengenali beliau dengan lebih dekat tetapi dengan sumber yang diperolehi ini diharapkan sumber yang benar. Marilah sama-sama kita bermuhasabah sudah bersediakah kita untuk sebuah perjuangan? Sebagai mata rantai perjuangan sunnah Rasulullahi sallallahu alaihi wasallam dan para sahabat demi melihat Islam dapat ditegakkan dan berdaulat!


~Mencipta peribadi Tamtama & Srikandi terunggul~


Srikandi Islam, feerless!

0 pendapatan:

Related Posts with Thumbnails
 

saffa@srar Copyright © 2009 Community is Designed by Bie