Monday, February 01, 2010

Halawatul Iman Dalam Perjuangan


Jika diperhatikan saya banyak menyentuh mengenai perjuangan dalam setiap N3 yang dipublishkan di blog ini. Penulisan saya ini bukan atas dasar semangat sahaja tetapi amat berharap agar ianya dapat dibincangkan bersama di ruangan ini. Kita perlu memahami bahawa perjuangan untuk menegakkan agama Allah ini bukanlah mudah sepertimana mengungkap kata-kata indah di dalam pertuturan. Hakikatnya, bagi menterjemah ke dalam kehidupan ianya memerlukan kesungguhan, kekuatan dan kerjasama dari semua pihak. Walaupun ada yang mengatakan bahawa saya ini boleh bercakaplah sedangkan saya belum benar-benar terjun ke medan dakwah dan perjuangan itu sendiri. Tetapi tidak salah jika saya menyampaikan fikrah dari pemahaman yang cetek dan ilmu yang sedikit ini untuk dikongsikan bersama.

Sebagai seorang muslim yang mengaku beriman kepada Allah dan Rasulullah mana mungkin kita akan menolak kewajipan yang dituntut kepada kita. Di antara kewajipan kita adalah menjadi khalifah Allah di muka bumi. Kita menjadi khalifah yang menyeru manusia kepada mengesakan Allah dan meninggalkan segala sesuatu yang menyekutukan Allah. Inilah yang dikatakan konsep “Amar Makruf dan Nahi Mungkar”. A-Ma-Nah-Mu.

Di sana kita melihat bagaimana sikap-sikap para dai’e di dalam menjalankan amanah sebagai pendakwah ke jalan Islam ini. Tidak dinafikan bahawa pendai’e itu perlulah seorang yang mengetahui asal dan dalil hukum dan segala yang berkaitan dengan syari’at, tetapi para pendai’e itu juga perlu kreatif dalam menyampaikan risalah dakwah. Adakah boleh dikira untuk menjadikan dakwah kita lebih realistik dan membumi dengan kita melupakan prinsip-prinsip dakwah sebenar?. Bagaimana pegangan kita dalam mengamalkan Islam untuk segenap kehidupan kita?.

Jika kita mengatakan Islam adalah cara hidup kita, maka walau di mana kita berada di situ Islam akan dijunjung. Adakah apabila kita berusaha mengamalkan sunnah dengan mengikut sirah Rasulullah itu dikira sebagai mutasyaddidun (golongan yang berlebih-lebihan dalam beragama) sehingga menyebabkan mad’uu takut dan lari dari mendekati kita?. Bagi saya kita perlu jelas dengan apa yang di katakan golongan mutasyadidun dan golongan yang tasahul (bermudah-mudah dalam beragama). Kerana sebagai penda’i kita perlu mu’tadil (berlaku adil) dalam menyampaikan risalah dakwah kepada masyarakat. Adil yang dimaksudkan adalah meletakkan sesuatu perkara pada tempatnya mengikut kesesuaian pada masa tersebut.

Di sini saya bawakan contoh bagaimana dakwah yang diajarkan oleh 2 murabbi unggul di Malaysia iaitu Tuan Guru Nik Abdul Aziz (TGNA) dan Tuan Guru Haji Abdul Hadi (TGHH) sepertimana diketahui bagaimana rintangan dan cabaran yang dihadapi oleh tok guru kita dalam menakhodai perjuangan PAS. Bagaimana 2 murabbi ini boleh bahagia ke mana-mana saja dengan jubah dan serban malah sejak dari dahulu lagi inilah “uniform rasmi” 2 tok guru ini. Pada awalnya penampilan 2 tok guru ini dianggap sebagai“radikal” dan agak “keras” namun dengan kesabaran akhirnya bukan setakat orang Islam sahaja yang boleh menerima penampilan sebegitu malahan non-muslim pun sudah mengucup tangan tok guru kita.

Cuba kita perhatikan berapa lama tempoh ujian yang ditempuhi oleh tok guru kita sehingga mereka begitu disanjung dan disegani oleh ahli PAS dan pihak lawan. Dari pandangan ringkas ini mungkin sudah mampu memberikan serba sedikit gambaran cabaran kepada para da’ie. Kita tidak harus mudah mengatakan “tidak” selagimana kita tidak mencuba untuk melakukannya. Mungkin coretan saya ini agak pedas tetapi saya cuba untuk menyatakan kebenaran yang saya yakini akan kebenarannya.

Walau apa pun semuanya berbalik kepada fikrah da’ie itu sendiri. Kita perlu melihat semula apakah niat sebenar kita berdakwah?. Adakah ingin mendapat redha Allah atau redha manusia?. Apakah matlamat yang ingin kita sampaikan dan ke manakah halatuju atau ghayah kita?. Ada kaedah fiqhiyah yang disepakati oleh ulama dan sangat penting iaitu, “al-umur bi maqasidiha” iaitu setiap suatu itu bergantung dengan niatnya. Kaedah ini diambil daripada dalil hadis yang disepakati kesahihannya, “ al-a’maalu bi an-niat”. Akhir zaman ini Rasulullah SAW pernah menyebut di dalam hadis baginda dengan mafhum bahawa Islam akan kembali dagang pada akhir zaman. Maka, oleh yang demikian tidak mustahil cabaran-cabaran berat perlu ditempuhi oleh para da’ie yang ingin menegakkan Islam bermula dari dalam dirinya seterusnya kepada masyarakat.

Kalau setakat kita diejek atau dijadikan bahan gurauan yang tidak sampai diugut dan dicederakan itu apalah sangat jika mahu dibandingkan dengan perjuangan Rasulullah SAW. Rasulullah SAW dihina, dicela, dimaki, dikhianati dan diperangi oleh saudara dan kaum kerabat sendiri dengan teruk sekali. Jauh sangatlah dengan ujian yang kita tempuhi ini. Kalaulah Rasulullah ini seorang yang “manja” sudah tentu Islam tidak akan sampai kepada kita semua pada hari ini. Nastagfirlana ya Allah~.


Kadang-kadang mungkin kita perlu menjadi perihal saidina Umar Al-Khattab dan kadang-kadang menjadi seperti saidina Abu Bakar as-Siddiq mengikut kesesuaian dengan keadaan mad’uu dan yang berkaitan dengannya. Dakwah kita perlu berhikmah iaitu cara yang digunakan adalah bersesuaian dan kena pada tempatnya. Antaranya lagi para da’ie menggunakan uslub memberi nasihat yang baik dengan apa yang disukai oleh orang ramai tentang kebaikan dan mereka bersedia menerimanya dan benci kepada kejahatan serta mereka akan menjauhinya.

Fikrah-fikrah di atas mungkin boleh kita jadikan muhasabah bersama dalam medan juang ini dan saya coretkan dengan ringkas agar kita dapat memahami bagimana halawatul iman itu akan dapat dikecapi di dalam perjuangan ini. Kemanisan iman tidak akan dapat dirasai dengan mudah tetapi ia hanya akan dapat dirasai dengan kita sabar menempuhi ujian sehingga Allah kurniakan kepada kita kemanisan Iman sehingga tidak dapat digambarkan akan betapa manisnya rasa IMAN!

“selalunya muslimah yang mengenakan hijab (bertudung) sudah tentu akan ditanya dengan soalan mengapa kamu berhijab?. Lalu jawablah dengan jawapan bahawa saya berhijab ini supaya orang akan melihat akal (pemikiran) sebelum melihat yang di dalam hijab saya”.- Dr Sheikh Alauddin el-hamwiy.

“sebagai murabbi kita perlu sentiasa bersabar dengan kerenah mad’uu kerana ada yang terus menerima dakwah kita dan ada yang susah malahan ada yang terus menolak..”- Sheikhah Ummu Azhar.

Catatan perantau akhirah,
Buat bekal menuju yang abadi,

saffa@srar.


0 pendapatan:

Related Posts with Thumbnails
 

saffa@srar Copyright © 2009 Community is Designed by Bie