Wednesday, March 31, 2010

Inginku tangisi..kiambang kembali bertaut!Pertemuan kami akhir-akhir ini sedikit sebanyak membuahkan bibit-bibit ukhuwah bagai kuntuman mekar yang harum mewangi. Kemanisan ukhuwah itu kian terasa, semakin erat menyimpul dan meresapi ke seluruh jiwa dan jasad kami. Apa yang dapatku nyatakan adalah saya sangat sayangkan kalian..sahabat-sahabat seperjuanganku, seaqidahku… we’re everlasting family!

Hari itu Syida menceritakan masalahnya kepada kami. Walaupun saya sebenarnya kurang rapat bergaul dengannya namun kami tetap seangkatan. Saya sangat terharu di atas musibah yang menimpanya. Ketika itu saya terasa bagaimana angkuh dan sombongnya saya dalam menilai erti ukhuwah. Saya sebagai saudara seagamanya telah membiarkan dia sendirian meredah kesulitan dan kesusahan dalam menempuh ujian yang di hadapinya. Namun apakan daya, itulah saya insan dhaif lagi hina.

Dalam pertemuan kami itu terhamburlah segala perasaan terpendam jauh di pelusuk hatinya yang selama ini sentiasa mengharapkan bantuan dari sahabat..titisan airmatanya itu bukan kerana dia kegagalan tapi bagi saya itulah tangisan seorang mujahidah!. Semoga airmata itu akan menjadi saksi kepada amal dan jihad yang dilakukannya selama ini. Ampunkanlah dosa-dosa kami Ya Allah…~

Memang benar bila kita menjadi pemimpin dan berada di tampuk kepimpinan itu banyak cabarannya. Bila kita berada di jalan kebenaran itu pasti akan ada penentangnya di kalangan kuffar dan munafiqun. Seterusnya yang paling penting untuk kita muhasabahkan bersama adalah pejuang agama Allah ini akan sentiasa diuji oleh Allah bagi menilai sejauhmana keimanan kita kepadaNYA.

Saya sering melihat dan memerhati bagaimana keadaan perjalanan sahabat dan teman ketika bersama dan masing-masing diuji dengan tahapnya, ada yang berjaya dan ada yang terjatuh. Semua yang berlaku itu menurut kehendakNYA namun, selaku hamba Allah yang telah ditaklifkan dengan akal dan fikiran maka kita perlu menggunakan kebijaksanaan kurniaan Allah itu dengan sebaik-baiknya.

Kali ini Nurul juga kelihatannya seperti menanggung kesulitan itu sendirian. Saya cuba untuk membantu sekadar yang termampu bagi menyelesaikan ujian yang dihadapinya. Kami cuba berbincang dan munaqasyah bersama untuk membantunya. Alhamdulillah berkat kita sentiasa bersama menyebabkan hati-hati kita dapat bertaut walau terkadang ada yang terguris. Dalam perjuangan ini kita perlu jadi bak kiambang walau apa pun terjadi ianya pasti akan bertaut kembali. Itulah nilai ukhuwah Islamiyah yang kita inginkan. Walaupun ada khilaf antara kita, apabila di sana ada kebenaran itulah yang menjadi tempat penghubung antara kita.Inginku tangisi lagi, bila saya melihat mereka diuji dengan rintangan perjuangan sedang saya masih di zon selesa ke mana akhirnya jalan saya ini?. Saya terus-menerus mahukan keinsafan ini benar-benar meresap ke segenap pemikiran dan tindakan agar dapat memperolehi RedhaNYA~. DOAKANLAH DAKU….

0 pendapatan:

Related Posts with Thumbnails
 

saffa@srar Copyright © 2009 Community is Designed by Bie